Vlasy - jejich stavba a vlastnosti

11.09.2009 21:48

Vlasy patří ke kůži, jsou takříkajíc "nástavbou kůže". V pokožce a částečně ještě i v podkožním tukovém vazivu jsou uloženy vlasové papily spolu s cévami, které je obklopují a vyživují. Tato vlasová pochva obklopuje vlasovou cibulku, z níž vychází kořen vlasu.

Vlasový kořen není tedy skutečným kořenem, z něhož by vlas vyrůstal, nýbrž prostě ta část vlasu, kterou nemůžeme vidět, protože je ještě skryta v kůži.

Když vlasy vyrostou z kůže, mluvíme o volné části vlasu. Každý vlas má vlastní mazovou žlázku, jejíž úlohou je stále rostoucí vlas promašťovat, aby se na povrchu kůže nestal křehkým a suchým, nýbrž byl elastický a odolný.

Díky tomuto automatickému zásobování tukem jsou zdravé vlasy tak pružné. Vlas, často tenčí než hedvábné vlákno, unese váhu 60 gramů a dokáže se přitom prodloužit o třetinu své původní délky.

Obdivuhodná je také stavba vlasu, který je tvořen třemi vrstvami: dření, kůrou a tzv. kutikulou.

V kůře je obsažen vlasový pigment, tedy látka, která vlasům dává plavou, hnědou nebo černou barvu. Když jednoho dne zásobování pigmentem ustane a současně do kůry proniknou drobné vzduchové bublinky, vlas zešediví nebo zbělá. To se však děje nejdříve po 20. roce života. Do té doby pigmentové zbarvení stále sílí, plavé vlasy časem poněkud tmavnou. Životnost jednotlivého vlasu kolísá mezi třemi až šesti léty, pak vlas vypadne. Ve zdravé kštici se už ale naštěstí předem vytvořil nový. O dorost je tedy v pravém slova smyslu postaráno. Nový vlas roste velice rychle, asi po dvou měsících se růst znormalizuje a ustálí na průměrném přírůstku 1,5 cm za měsíc. V mládí rostou vlasy rychleji než v pokročilejším věku.

Také roční doba má vliv na rychlost jejich růstu - v zimě dorůstají pomaleji než v létě.

Naši hlavu zdobí průměrně 130-150 tisíc vlasů. Z tohoto množství bychom měli denně ztrácet jen tolik vlasů, kolik je nám let. Pokud dlouhodobě vypadává vlasů zřetelně víc, než by mělo, je třeba zjistit příčinu a snažit se ji odstranit.

Mimochodem: blondýnky mají od přírody víc vlasů než brunety a rusovlásky, zato jsou tmavší vlasy silnější a odolnější než světlé.

Podobně jako kůže jsou i vlasy zrcadlem našeho zdraví. Při nemoci často visí zplihle a bez lesku a je prostě nemožné je učesat. To je nejlepší důkaz, jak úzce jsou spjaty s celým organismem. Teprve když je celková fyzická harmonie od základu obnovena, ožijí opět i vlasy.

Známe-li všechny tyto souvislosti, můžeme pravidelnou péčí a rozumnou životosprávou značně přispět k tomu, aby naše "vlasové" problémy nepřesáhly únosnou míru.