Zásady správného mytí vlasů

11.09.2009 22:49

 

Před mytím vlasy vždy důkladně pročesejte či vykartáčujte, tak aby nebyly zacuchané.

Vlasy a vlasovou pokožku namočte v teplé vodě. Poté do nich rovnoměrně naneste šampon. Konečky prstů jemně masírujte vlasovou pokožku a to nejméně půl minuty.

Při prvním nanesení by šampon neměl pěnit, čistící složky by se měly spotřebovat na odstranění mazu a špíny. Až při druhém nanesení šamponu, by měla vzniknout pěna, jako důkaz čistoty vlasů.

Poté vlasy řádně opláchněte. Doba oplachování by měla být pětinásobně delší, než vlastní mytí šamponem.

Z vlasů jemně vymačkejte vodu a zaviňte vlasy do zahřátého ručníku. Vlasy nikdy nedrhněte.

Nakonec vlasy pročešte a nechte oschnout.

Odnaučte se i drastické vysoušení ručníkem, které na dětech rády praktikovaly maminky. Stačí ho jemně přitisknout na vlasy a udělat si volnější turban.

Vlhké vlasy jsou mimořádně náchylné k poškození, pročešte je jen hřeben s širokými zuby. Vysoušejte studeným vzduchem nebo ještě lépe – nechte je přirozeně schnout.

Dokud vlasy nebudou suché, nepoužívejte gumičky ani sponky. A spaní s vlhkými prameny je naprosté tabu. Vlasové cibulky se totiž zapařují a snižuje se jejich životnost, což má vliv i na kvalitu vlasů a jejich vypadávání.

 

Kondicionér

Použití kondicionéru po umytí vlasů usnadní rozčesávání.
Měli byste ho používat po každém umytí šamponem, také když jsou vlasy déle vystavené působení chloru (bazény, koupaliště) a v letních měsících.

Vlasy vysušené od slunce a mořské nebo chlorované vody krásně zvláční a vyživí.

Kondicionér naopak nanášejte především do konečků vlasů. Kořínkům se pokuste vyhnout, vlasy by potom mohly působit příliš zplihle. Kondicionér totiž může způsobit větší zmaštění pokožky.

Na závěr kondicionér smyjte.

 

Jak si umýt vlasy šamponem z profesionální řady a přitom ušetřit

Už se Vám také stalo, že Vám kadeřník nabídl profesionální šampon, který měl sice skvělé účinky, ale byl o dost dražší, než šampony v drogerii?

Tak Vám poradím malý trik, se kterým ušetříte a řekla bych z vlastních zkušeností, že naopak vyděláte.

První mytí si udělejte známým a účinným kopřivovým šamponem. Doporučuji kopřivový šampon s pantenolem, bez dalších jiných přídavků. Běžně stojí litr kolem 60 korun.

Kopřiva vlasy odmastí a vymyje z nich silikony ze stylingových přípravků, mastnotu a prach. Šampon moc pěnit nebude, ale to je v pořádku.

Na druhé umytí použijete profesionální šampon. Toho stačí nalít do dlaně množství velikosti pětikoruny. Krásně se rozpění, vymyje zbytky nečistot a hlavně doplní do vlasů blahodárné složky, které jsou v něm obsaženy.

Je mnohem koncentrovanější, nemusíte ho spotřebovat tolik.

Tak Vám drahý šampon vydrží déle a ve finále ještě ušetříte.

 

 <p>&#160;</p>